dilluns, 10 de novembre del 2014

PESCANT GLAÇONS ... O NO.

Hola de nou,

com ja us havia comentat abans, la sal i les seves propietats estan formant part dels nous coneixements que estem treballant, i no hi ha res com portar-los a la pràctica per entendre'ls molt millor.

Des d'experiències i a l'aula de ciència, hem conegut el poder de dissolució que té la sal i les aplicacions a la vida quotidiana, sobretot per prevenir les gelades o fondre-les, per evitar els accidents a les carreteres quan neva.

Se'ls va proposar l'experiment i es van definir dues situacions, que van plantejar dues hipòtesis. Aquest va ser el treball previ, que van haver de realitzar en petits grups:
  • Què passarà?
1. Podrem pescar el glaçó posant-lo en contacte amb el cordill de llana únicament?
2. El podrem pescar amb l'ajut d'una mica de sal?
Les respostes van quedar registrades per escrit en un full i un representant de cada grup les va llegir.

  • Què està passant? Passem a l'acció i fem la comprovació, per després contrastar amb les hipòtesis i arribar a conclusions.


Intentant pescar el glaçó únicament amb l'ajut del cordill...


 






 
 Després de comprovar que no és possible, ho intentem posant una miqueta de sal sobre el cordill i el glaçó... 

 


 
 Una miqueta de paciència i poc després...


ACONSEGUIT!!
  • Què ha passat? 
          Quan la petita porció de sal entra en contacte amb el glaçó, dissol una part molt petita d'aquest, convertint-lo en unes gotetes d'aigua (fusió), que ràpidament torna a solidificar-se (solidificació), per la baixíssima temperatura del glaçó, atrapant així el cordill. 

 
Tot el procés va quedar registrat de forma gràfica.
 
Cal dir que l'experiment requereix d'algunes precisions, com el tipus de sal, que ha de ser fina, de la quantitat´... Animem a repetir l'experiència a casa, ja que no a tothom li va sortir. Qüestió de pràctica i de tibar del cordill en el moment just... 
 
 
 
 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada