dimecres, 22 de novembre del 2017

COM S'ORIGINEN ELS TERRATRÈMOLS?


Durant algunes sessions, els nens i nenes de quart, ens hem estat fent una pregunta: com s'originen els terratrèmols i es creen les muntanyes?

El primer que vam fer va ser, per parelles i amb els coneixements que ja tenim d'altres cursos, fer una hipòtesi sobre com creiem nosaltres que això passava. En una altre sessió, vam fer una experiència: vam fer una mini maqueta del planeta Terra on una pedra simulava el nucli, una natilla faria de mantell i on una galeta faria les funcions d'escorça terrestre.

Una cosa teniem clara: a l'interior de la Terra les temperatures són molt més altes que a la superfície. Aquesta escalfor la simulariem amb la flama d'una espelma que escalfaria la nostra maqueta.

Ara ja només tocava esperar a veure què passava. Es va començar a produir uns petits moviments en el mantell (natilla) al escalfar-se i això va fer que els trossos d'escorça (galeta) es moguessin també. En funció de com es moguessin els trossos de galeta, ho podriem "equiparar" a com es creen les muntanyes o al tipus de moviment que origina els terratrèmols.

Aquí us deixem unes fotos de l'experiència:






Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada